Geschiedenis museum

Geschiedenis museum

Geschiedenis museum

Op 14 november 1994 werd bij de notaris de handtekening onder de statuten van de Stichting Museum Maarssen gezet. Daarmee was de oprichting van het museum (thans Vechtstreekmuseum) een feit. Kort daarvoor had de gemeente Maarssen besloten de zogenaamde Oudheidkamer van de gemeente uit te besteden en te privatiseren. In de loop van 1995 opende het museum de deuren voor het publiek, en dat was de eigenlijke start van het museum. Intussen waren de historische voorwerpen van de Oudheidkamer van de zolder van Goudestein verhuisd naar het naastgelegen Koetshuis (Silverstein).


Afbeelding: Goudestein en Silverstein

De jaren daarna worden gekenmerkt door het langzamerhand ontwikkelen van een eigen museale aanpak en inrichting. Het uit vrijwilligers bestaande bestuur van het museum heeft in de daarop volgende jaren samen (toen nog met een vaste museummedewerker) met een team van vrijwilligers veel taken en activiteiten verricht. De tentoonstellingsruimte van het museum is vanaf 2014 verdubbeld, doordat de gemeente Stichtse Vecht de ruimte van het voormalig Drogisterijmuseum aan het museum heeft aangeboden.

Vanaf 1 januari 2012 is, in verband met de samenvoeging van de gemeenten Breukelen, Loenen en Maarssen, de naam van het museum gewijzigd in Vechtstreekmuseum. Het werkgebied van het museum strekt zich uit vanaf de stad Utrecht waar de Vecht begint bij de Weerdsluis tot Muiden waar de Vecht uitmondt in het IJmeer.

Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief
 © 2024 Vechtstreek Museum
Webdesign: JHmedia