← Terug naar overzicht Geplaatst op: 23 juli 2022

Maria Dommer-wandeling op zaterdag 22 oktober 2022 om 13.30 uur

Maria Dommer (1790-1840) komt als jong meisje in 1796 als enige dochter met haar ouders te wonen op de buitenplaats Vechtoever in Maarsse(vee)n. De familie Dommer is erg begaan met de plaatselijke katholieke kerk én de armen en ouderen die het juist in die tijd extreem moeilijk hebben. Na het overlijden van haar ouders zet de vrijgezelle Maria Dommer het werk van haar ouders op enthousiaste wijze voort en schroomt daarbij niet om daarvoor het familiekapitaal in te zetten wat haar door de familie niet in dank wordt afgenomen. Maria Dommer kan worden gezien als de pionier van de ouderenzorg in Maarssen. Ook de katholieke kerk in Maarssen heeft veel aan haar te danken. Ze wordt dan ook niet voor niets wel de ‘moeder’ van katholiek Maarssen genoemd.

Veel in het huidige Maarssen doet op de een of andere manier nog aan haar herinneren. Vooral het Woonzorgcentrum Maria Dommer, dat haar naam draagt, springt daarbij in het oog. Maar er zijn veel meer plaatsen in Maarssen die te maken hebben met het bijzondere leven van freule Maria Dommer. De gids zal uitgebreid vertellen over deze plaatsen waarbij bijzondere anekdotes niet zullen ontbreken. Op deze middag maakt u niet alleen een wandeling door het leven van Maria Dommer maar ook door de geschiedenis van Maarssen.

Deze wandeling is nieuw in het programma van het Vechtstreekmuseum. Er is plaats voor maximaal 12 personen. De rondleiding op 22 oktober duurt ongeveer 2 uur, dus van 13.30 tot 15.30 uur. De kosten bedragen € 5 p.p. Vertrek vanaf het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Vanaf 17 oktober ontvangen deelnemers aan de wandeling een infobericht over de familie Dommer. Vooraf reserveren op www.vechtstreekmuseum.nl is noodzakelijk.

BESTEL UW TICKETS