Bestel nu uw tickets voor onze activiteiten online

Bestel uw tickets
← Terug naar overzicht Geplaatst op: 7 mei 2023

Vroegere kastelen en ridders in de Vechtstreek

Vanaf 1200 zijn er heel veel kastelen langs de Vecht, de Aa en de Angstel gebouwd. Veel van deze kastelen bestaan al lang niet meer. In deze lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij deze verdwenen kastelen én de ridders die lang geleden actief waren  Want kastelen en ridders waren vroeger onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat levert bijzondere en spannende verhalen op! De inleider neemt u mee naar de tijd van leenheren, leenmannen, kasteleins en (roof)ridders. In de lezing wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de ontstaansgeschiedenis van de eerste kastelen in de Vechtstreek, de conflicten die toen speelden, de belangrijkste bewoners en de reden waarom deze kastelen er niet meer zijn en die nogal verschillend van aard zijn. Ook het ontstaan van de zogenaamde ridderhofsteden zal worden toegelicht. En ondanks dat veel kastelen helaas zijn verdwenen zal de inleider laten zien dat anno 2023 veel zaken zijn in de Vechtstreek nog steeds doen herinneren aan deze vroegere kastelen en ook ridders.
De lezing wordt gegeven door Piet Oudhof, verbonden als bestuurder aan het Vechtstreekmuseum, en nauw betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Kastelen in de Vechtstreek’ welke momenteel in het Vechtstreekmuseum is te zien. De lezing is al enkele malen gehouden in het Vechtstreekmuseum en werd door de bezoekers zeer positief ontvangen. De lezing op vrijdag 8 september om 20.00 uur is de laatste omdat medio september de tentoonstelling over ‘Kastelen in de Vechtstreek’ afloopt. Mis deze laatste kans dus niet!
Voor deze lezing is het nodig om vooraf te reserveren. De kosten bedragen € 5 (met museumkaart) en € 8 (zonder museumkaart). De lezing wordt gegeven in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. De zaal is steeds een half uur vóór aanvang van de lezing open en u krijgt dan een kopje koffie of thee wat bij de prijs is inbegrepen.
Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief
 © 2023 Vechtstreek Museum
Webdesign: JHmedia