
Bestel nu uw tickets voor onze activiteiten online
Bestel uw ticketsWie zijn Maria Dommer en René van Seumeren, wat deden ze, wat is hun levensverhaal en wat hebben deze personen met elkaar van doen? Wilt u hier meer van weten? Dan is deze rondleiding met diverse extra’s echt iets voor u!
Maria Dommer (1790-1840) komt als jong meisje in 1796 als enige dochter met haar ouders te wonen op de buitenplaats Vechtoever in Maarssen. De familie Dommer is erg begaan met de plaatselijke katholieke kerk én de armen en ouderen die het juist in die tijd extreem moeilijk hebben. Na het overlijden van haar ouders zet Maria Dommer het werk van haar ouders op enthousiaste wijze voort en schroomt daarbij niet om daarvoor het familiekapitaal in te zetten wat haar door de familie niet in dank wordt afgenomen. Maria Dommer kan worden gezien als de pionier van de ouderenzorg in Maarssen. Ook de katholieke kerk in Maarssen heeft veel aan haar te danken. Ze wordt dan ook niet voor niets wel de ‘moeder’ van katholiek Maarssen genoemd. Na haar overlijden op Vechtoever in 1840 wordt de Maria Dommer Stichting opgericht die haar levenswerk tot aan de dag van vandaag uitdraagt.
René van Seumeren (1923-1989) heeft van 1960 tot 1978 met zijn echtgenote en acht kinderen gewoond in de villa Buitenlust in Maarssen. René is een zeer verdienstelijk beeldhouwer en krijgt diverse grote en kleine opdrachten. Zo zijn er alleen in Maarssen al zeven beelden van hem in de openbare ruimte te vinden. Maar ook in veel andere plaatsen is werk van hem te zien. René van Seumeren is ook bestuurslid geweest van de Maria Dommer Stichting en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de totstandkoming van het eerste bejaardenoord in Maarssen, Huize Maria Dommer. Vanaf 8 oktober 2023 is er in het Vechtstreekmuseum een overzichtstentoonstelling te zien van deze beeldhouwer, die zeker tot een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw mag worden gerekend.
Als extra krijgen de deelnemers aan deze rondleiding vanaf 23 oktober dagelijks een infobericht over de volgende onderwerpen: Het Mirakel van Amsterdam, Gijsbert Dommer (1628-1680), de geschiedenis van Katholieke Kerk in Maarssen, de geschiedenis van Vechtoever en Buitenlust en over René van Seumeren. De infoberichten vormen als het ware een inleiding op de verhalen die de gids u zal vertellen tijdens de rondleiding.
Er is plaats voor maximaal 14 personen. De rondleiding op 28 oktober duurt ongeveer 2,5 uur, dus van 13.30 tot 16.00 uur. De kosten bedragen € 10 p.p. (voor infoberichten plus wandeling en consumptie onderweg). Vertrek vanaf het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Vooraf reserveren op www.vechtstreekmuseum.nl is noodzakelijk.