← Terug naar overzicht Geplaatst op: 22 september 2018

Vijfdelige Cursus Vechtologie in het Vechtstreekmuseum

Het Vechtstreekmuseum organiseert in samenwerking met de Vechtplassencommissie en de Polderwachter een cursus over vijf avonden in de komende maanden. Deze zijn zowel als geheel als per avond te boeken. De Vechtplassencommissie heeft als doel het landschap, de natuur en de culturele waarden van de Vechtstreek te behouden en te versterken. Omdat men dit al vanaf 1936 doet heeft men in de loop der tijd zeer veel kennis verzameld.

1. Dinsdagavond 2 oktober: Van kreekruggen, legakkers en lepelaars – docent Luuc Mur
De Vechtstreek van west naar oost doorkruisend zien we hoe gevarieerd de Vechtstreek is en hoe veel fraaie beelden dit oplevert. Moerassen, plassen weiden, parkbossen, allemaal van landschappelijk zeer hoge kwaliteit. De Vechtstreek is top.

2. Dinsdagavond 16 oktober: De natuur van de Vechtstreek – docent: Wim Weijs
De historische ontwikkeling van de landschapstypen van de Vechtstreek wordt in kaart gebracht, hun natuurwaarde toegelicht en de bedreigingen en kansen voor behoud besproken.

3. Dinsdagavond 30 oktober: Vechts bouwen – docent: Steven de Clercq
De Vechtstreek kent een belangrijk cultuurhistorisch landschap. De oevers van de Vecht zijn beroemd vanwege de talrijke buitenplaatsen. Maar er zijn ook kastelen, boerderijen, eigentijdse woningen en natuurlijk ook woonarken, die met elkaar karakteristiek zijn voor de Vechtstreek. Wat zijn nu de uitgangspunten voor echt Vechts bouwen?

4. Dinsdagavond 8 januari: De loop van de Vecht door de eeuwen heen – docent: Ingwer Bos
De heer Bos gaat in op de geologische geschiedenis van de Vechtstreek. Deze begint ongeveer 250.000 jaar geleden, toen ijskappen de noordelijke helft van Nederland bedekten.

5. Dinsdagavond 29 januari: Het landschap van de Vechtstreek – docent: Marcel Blekendaal
Het landschap van de Vechtstreek als inspiratiebron voor de hedendaagse kunstenaar.

De cursus begint elke avond om 20.00 uur in het museum, met inloop vanaf 19.30 uur.
De prijs voor de hele cursus bedraagt € 50,00. Losse inschrijvingen per avond zijn € 11,00. Bij de prijs is koffie en thee inbegrepen.