← Terug naar overzicht Geplaatst op: 1 maart 2017

Willem G. van de Hulst 1917 – 2017
eeuwfeest van een gedreven schilder, schrijver en beeldhouwer

hulst-2

Op de bovenverdieping van het museum gaat de reeds lopende tentoonstelling over de multi-getalenteerde Vechtkanter Willem G. van de Hulst jr. nog tot medio januari 2018 door. Daar ziet men aquarellen, schilderijen en beelden uit zijn uitgebreide oeuvre. Met trots toont het museum een groot aantal van zijn werken die door zijn erven beschikbaar zijn gesteld. Er is ook een documentaire te zien die een uitgebreid beeld geeft van het leven van deze kunstenaar.

Speciale aandacht schenken wij in de illustratiekamer aan het werk van W.G van de Hulst sr., de bekende kinderboekenschrijver uit de 20e eeuw. Hier kan men ook vele originele werken zien en voorbeelden van de samenwerking tussen vader en zoon van deze unieke en getalenteerde familie.

Het werk van Van de Hulst jr. beslaat een enorm spectrum binnen de beeldende en ook ‘literaire’ kunst. Zijn monumentale doeken en bronzen beelden vonden hun weg over de hele wereld. Maar dit jaar wil het Vechtstreekmuseum met name een beeld geven van de grote schat aan schilderijen, aquarellen, potloodtekeningen en etsen, die vanuit zijn atelier in Nieuwersluis beschikbaar zijn gesteld door de erven.

Ook zal er een deel van zijn illustratiewerk te zien zijn, want Van de Hulst was de oudste zoon van W.G. van de Hulst sr., de schrijver van boeken voor de jeugd. En kinderboeken… daar horen illustraties bij en die maakte Willem graag. Een kleine ruimte is ingericht voor deze warme samenwerking tussen vader en zoon Van de Hulst. Naast een aantal voorbeelden van lesmethoden voor de lagere scholen, zijn eigen kinderverhalen, heel vroege en ‘oude’ tekeningen, zijn romans voor volwassenen.

Willem G. van de Hulst, met een gedegen vakopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, bleef echter altijd zijn passie voor het vrije schilderen trouw. Verkopen deed hij niet graag, maar toch ontstond er door de jaren een groep van bewonderaars en verzamelaars die schilderijen en bronzen ‘uit zijn handen trokken’. Hij  begon ook, op uitnodiging, te exposeren in binnen- en buitenland: Galerie Peter Leen en bij de City Art Galery, Oakland, VS. Tevens exposeerde hij in Menton en Roque-Brüne, Frankrijk. In 1988 wijdt het Singer Museum te Laren een grote overzichtstentoonstelling aan het werk van Van de Hulsten exposeert hij tevens bij Galerie 2000 te Amsterdam.In hetzelfde jaar verschijnt bij Uitgeverij Kok zijn verhalenbundel Wachten op de kraakwagen.In 2005 is er een grote overzichtstentoonstelling  van zijn werk in het Brabants Museum Van Lien en komt het kunstboek Zoeken naar het licht uit.

hulst-3Op latere leeftijd begon Van de Hulst met het maken van bronzen beelden. Sommige in opdracht, velen ‘uit het hart’. Een paar zullen te zien zijn in het museum.

“Wie zijn vrije werk beziet”, zo schreef oud-staatssecretaris voor cultuur en kunstcriticus Aad Nuis, “komt iemand tegen die in de beslotenheid van zijn atelier de stilte zocht. Daaruit verschenen beelden, landschappen vaak, in elementaire lijnen en kleurvlakken, nog net figuratief, soms bijna minimalistisch; tastbaar geworden stilte. Als hij schildert verschijnen er prachtige horizonten, zee en strand. Lucht land en water”.

logo-pb-fonds