← Terug naar overzicht Geplaatst op: 17 februari 2019

T/m 15 september 2019 in het Vechtstreekmuseum:

Tentoonstelling WIND, WATER, WIEKEN EN WERK
over molens in de Vechtstreek

Eeuwenlang waren molens dominant aanwezig in het landschap en het stedelijk gebied. Molens speelden een belangrijke rol in de waterhuishouding, industrie en voedselvoorziening. Aan het einde van de 19e eeuw stonden er naar schatting nog ruim negenduizend molens in Nederland. Nu staan er nog ruim duizend molens fier overeind. Een fiets- of wandeltocht langs de molens in de Vechtstreek bevestigt dat er meer dan dertig molenaars zijn in de regio die de molens nog laten draaien.

In deze tentoonstelling staan achttien molens van Utrecht tot aan Muiden centraal. Verschillende molenaars hebben meegewerkt aan deze tijdelijke tentoonstelling over markante molens langs de Vecht. De molens worden belicht vanuit verschillende invalshoeken en worden getoond met behulp van prenten, schilderijen, objecten vanuit de molens en diverse foto’s van de Foto- en videoclub Loenen.

Daarnaast is er aandacht voor de opleiding en het ambacht van de molenaar. Wist u dat het ambacht van de molenaar is ingeschreven door UNESCO op de representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed? In een uitgebreide documentaire vertellen de molenaars gepassioneerd over hun vak, hun molens en hun belevenissen. De tentoonstelling loopt van 1 maart t/m 15 september 2019. Toegang met Museumkaart is gratis. Een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een bezoek aan de molens? Speciaal voor u zijn twee fietsroutes gemaakt, een noordelijke en zuidelijke fietsroute.

Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief