← Terug naar overzicht Geplaatst op: 21 juni 2020

Sporen van een Joods verleden in de Vechtstreek

Het Vechtstreekmuseum organiseert op zondag 18 oktober 2020 een presentatie met wandeling langs de sporen van het Joodse verleden in Maarssen en de Vechtstreek.

In 1650 vestigden Sefardische (Spaans-Portugese) Joden zich vanuit Amsterdam in de Vechtstreek, vooral in Maarssen, Maarsseveen, Vreeland en Weesp. Zij waren nazaten van de Joden die in de 15de en 16de eeuw moesten vluchten voor de Spaans inquisitie. Begin 18de eeuw komen daar de Asjkenazische (Hoogduitse) Joden bij die arm en berooid vanuit Oost Europa  naar ons land vluchtten.

Ze oefenden hun geloof aanvankelijk uit in huissynagogen, maar kregen het toch voor elkaar om in 1720 een Portugees-Joodse synagoge en in 1758 een Hoogduitse synagoge te stichten. Helaas zijn deze gebouwen verdwenen, maar aan de Machinekade in Maarssen ligt nog altijd een Joodse begraafplaats die een bezoek zeker waard is.

Het programma begint op zondag 18 oktober om 11:00 uur in het Vechtstreekmuseum. Rond 12:15 uur is het vertrek richting Joodse begraafplaats.
Voor auto’s is er parkeergelegenheid bij Geesberge, Zandpad 23, fietsen kunnen in de buurt van de begraafplaats gestald worden.

De prijs is  € 10,50, inclusief toegang tot museum. Bent u in het bezit van een museumkaart dan is de prijs € 7,50. Er is plaats voor 15 personen.