← Terug naar overzicht Geplaatst op: 16 september 2018

Sporen van een Joods verleden in de Vechtstreek

Het Vechtstreekmuseum organiseert op zondag 11 november 2018 om 14:00 uur presentatie met wandeling langs de sporen van het Joodse verleden in Maarssen en de Vechtstreek. Deze activiteit sluit aan bij het november-thema ‘Religieus erfgoed’ in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

In 1650 vestigden zich Sefardische (Spaans-Portugese) Joden vanuit Amsterdam in de Vechtstreek, m.n. in Maarssen, Maarsseveen, Vreeland en Weesp. Zij waren nazaten van de Joden die in de 15de en 16de eeuw moesten vluchten voor de Spaans inquisitie. Begin 18de eeuw komen daar de Asjkenazische (Hoogduitse) Joden bij die arm en berooid vanuit Oost Europa  naar ons land vluchtten. Ze oefenden hun geloof aanvankelijk uit in huissynagogen, maar kregen het toch voor elkaar om in 1720 een Portugees-Joodse synagoge en in 1758 een Hoogduitse synagoge te stichten. Helaas zijn deze gebouwen verdwenen, maar aan de Machinekade ligt nog altijd een Joodse begraafplaats die een bezoek zeker waard is.

Tijdstip: zondag 11 november; aanvang 14.00 uur bij het  Vechtstreekmuseum, 15.15 uur vertrek richting Joodse begraafplaats. Voor auto’s is er parkeergelegenheid bij Geesbergen, Zandpad 23, fietsen kunnen in de buurt van de begraafplaats gestald worden.

De prijs is  € 10.00, inclusief toegang tot museum. Bent u in het bezit van een museumkaart dan is de prijs € 7,50.