← Terug naar overzicht Geplaatst op: 10 januari 2020

Vaste tentoonstelling De Vecht – ons pronkstuk!

Over hard werken, luxe leven en industrie op buitenplaatsen tussen Amsterdam en Utrecht

De Vecht ons Pronkstuk_bewerkt-1 (002)We bevinden ons hier op een prachtige plek aan de Vecht. Deze rivier slingert hier al eeuwen rond en heeft dit gebied zien veranderen en de geschiedenis van dichtbij meegemaakt. Het meest in het oog springende bewijs van dit leven in de Vechtstreek zijn de buitenplaatsen, vaak in één adem genoemd met het Vechtstreekmuseum.

De bezoeker wordt ontvangen in de 17e eeuwse keuken van een boerenhofstede, Daarna kijkt hij naar buiten en ziet de Vecht terwijl binnen het ontstaan en de archeologische vondsten te zien zijn.

Vervolgens doorloopt men de ontwikkeling van kastelen en buitenplaatsen door de eeuwen heen, met aandacht voor historische periodes zoals de Tachtigjarige oorlog.

Met de komst van de spoorlijn en het Amsterdam-Rijn kanaal verandert er veel en zo krijgt men inzicht in de industriële ontwikkelingen van de Vechtstreek.

De historie van de vele buitenplaatsen, kastelen en ridderhofsteden, bestaand en verdwenen, wordt met de grote lichtjeskaart uitgebreid getoond.

In de groene kamer wordt het leven van een buitenplaats in al zijn facetten getoond en kan men conversaties van bewoners horen. Vanuit het raam ziet men de historische buitenplaats Goudestein, waar het allemaal echt is gebeurd.

Voor bewoners van de Vechtstreek en ver daarbuiten is het een ervaring om dit allemaal met eigen ogen te zien en te beleven.

Kinderroute fotoEn voor kinderen is er een leuke kinderroute beschikbaar! Je kan hem hier alvast bekijken!

Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief