← Terug naar overzicht Geplaatst op: 24 mei 2019

Lezing – Waterbeheer in de Vechtstreek
Water – waar komt het vandaan, waar gaat het naartoe

In het verlengde van de cursus Vegtologie en de tentoonstelling over de molens met hun functies in het kader van waterbeheer is onderstaande lezing een absolute aanrader. De omschrijving, gemaakt door presentator Maarten Ouboter spreekt voor zichzelf. Maarten zal deze lezing samen verzorgen met Rien Schoonhoven.

In hellende gebieden is het makkelijk te zien waar het water vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het komt van boven, uit de lucht en van bovenstrooms en het gaat naar beneden, uiteindelijk naar zee. In ons deel van de delta, waar het land vlak ligt en in grote delen zelfs onder zeeniveau is dit veel lastiger na te gaan. Veel water gaat uiteindelijk naar zee, maar niet alles via de kortste weg. Er gaat bijvoorbeeld water als drinkwater naar Amsterdam. En hoeveel gaat er via IJmuiden en hoeveel via IJmeer en IJsselmeer naar zee? Aanvoer van water is er als door verdamping een tekort bestaat. De kwaliteit is dan van belang voor het gebied dat aangevuld wordt. Waterbeheer, aan- en afvoer is ingesteld op het optimaal functioneren van het gebied. De waterpeilen, vastgesteld in overleg met alle belanghebbenden, ondersteunen het gebruik. En waterbeheer streeft ernaar dat waterkwaliteit en ecologie zich optimaal ontwikkelen, passend in het landschap (bodemgesteldheid, plek in de delta).

Maarten Ouboter (hydrochemicus, 15 jaar Waterloopkundig Laboratorium in Delft, sinds 2001 werkzaam in het waterbeheer bij Waternet, ‘systeemanalyse is het uitgangspunt’) gaat in op al deze aspecten van het waterbeheer. Er is ruim gelegenheid voor vragen.

Rien Schoonhoven stuurt zowat zijn gehele werkzame leven waterstromen. Hij werkt als waterbeheerder sinds 1985, aanvankelijk bij Waterschap De Vecht, dat opging in het Hoogheemraadschap Amstel en Vecht, dat werd weer Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht in 1997, onderdeel van Dienst Waterbeheer en Riolering, later Waternet.

De lezing is op 15 oktober 2019 om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum.  Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De prijs is € 10,50 per persoon ; met museumkaart € 7,50.