← Terug naar overzicht Geplaatst op: 20 juni 2020

Lezing – Rampjaar 1672; ontstaansgeschiedenis en gevolgen voor de Vechtstreek

De lezing gaat over de oorzaken en gevolgen voor de Vechtstreek van de oorlog met o.a. de Fransen met de focus op het rampjaar 1672. Wim Aerns, die verbonden is aan het museum, zal de lezing verzorgen.

In de Nederlandse geschiedenis bestaat een bekend gezegde: het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Het gaat dan over het jaar 1672, bekend als het rampjaar. In dit jaar werd de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. De paniek was groot en veel bestuurders werden door een woedende menigte aan de kant gezet. De belangrijkste regent, Johan de Witt, werd gelyncht. De Fransen rukten o.a. vanuit Utrecht over de Vecht op richting Amsterdam. Op de Noordzee viel de Engelse vloot de Nederlandse aan.

Op het laatste moment werden de Fransen via de waterlinie tegengehouden en trokken ze zich terug. Op hun terugtocht werden overal kastelen en buitenplaatsen vernietigd, ook langs de Vecht. Het rampjaar heeft grote sporen achtergelaten in de Vechtstreek. Van het Slot in Maarssen was bijvoorbeeld niet veel meer over dan een ruïne.

De lezing is op dinsdag 20 oktober 2020 om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur.
De prijs is € 8 pp; met Museumkaart € 5 pp.

In het kader van de COVID-19 richtlijnen is er plek voor maximaal 15 personen. Wees er dus snel bij!