← Terug naar overzicht Geplaatst op: 29 oktober 2018

Tweede lezing EEN STREEP DOOR HET LANDSCHAP
De ontwikkeling van het Amsterdam-Rijnkanaal 1892-1952

ams rijn kanaal 1Tijdens de eerste lezing op 6 juni 2018 werd verteld over de aanleg van het Merwedekanaal. Tijdens deze lezing gaat het verder over de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Aan de aanleg van het Merwedekanaal ging heel wat vooraf en toen het gereed was, was het nog maar een kikkerslootje. Er kwamen daarom al snel diverse plannen voor verbreding van het kanaal en uiteindelijk haalde het plan van de heer Anton Mussert het. De graafwerkzaamheden startte in 1934 als werkgelegenheidsproject en stond stil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het totale plan hield zowel een verbreding van Nigtevecht tot Utrecht in, als een nieuw kanaal van Utrecht tot Tiel. Tijdens de lezing komen verder de noodzakelijke onteigeningen, de bouw van nieuwe bruggen (actueel onderwerp) en de opening van het verbrede kanaal aan bod. Kortom een interessant onderwerp voor velen!

De presentator van de lezing is Hans van Bemmel. Aan de hand van vele afbeeldingen en met een filmpje over de werkzaamheden laat de spreker de ontwikkeling van het kanaal zien. De lezing begint met de opening van het Merwedekanaal in 1892 en eindigt in 1952, 60 jaar later, met het gereedkomen van het veel bredere Amsterdam-Rijnkanaal.

De lezing wordt gehouden op woensdag 14 november om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum. Inloop met koffie of thee vanaf 19.30 uur.
De prijs is € 7,50 per persoon, met Museumkaart € 5,00.