← Terug naar overzicht Geplaatst op: 22 juni 2020

Lezing – Nobele Zeeuwse Geslachten in de Vechtstreek

Op dinsdag 6 oktober verzorgt het Vechtstreekmuseum een lezing over de betekenis van een aantal nobele Zeeuwse geslachten in de Vechtstreek.

In Maarssen en omgeving hebben al sinds oudsher Zeeuwse edele geslachten een belangrijke rol gespeeld en dat is niet verwonderlijk. Men moet niet vergeten, dat in de Middeleeuwen het Bisdom Utrecht veel uitgestrekter was dan nu. Het bisschoppelijk rechtsgebied strekte zich uit vanaf Friesland en Groningen tot voorbij Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen.

Nobele edelenCarlo de Meijer, zelf Zeeuws Vlaming van origine, maar al veertig jaar wonend in Maarssen en als gids verbonden aan het Vechtstreekmuseum, zal u meenemen in de wereld van drie bijzondere Zeeuwse geslachten. Daarbij zal hij ingaan op het geslacht Van der Meer afkomstig uit het Zuid Bevelands geslacht der edelen ter Mare. Het was ene Emeritius van der Meer die in 1087 op uitnodiging van de bisschop van Utrecht stichter werd van het Slot ter Maersen, het latere Huis ter Meer. Daarnaast was er Frank van Borselen, een telg uit het gelijknamig roemruchte Zeeuwse geslacht, die vooral bekend is geworden door zijn huwelijk met Jacoba van Beieren en eigenaar werd van Slot Zuylen. En tenslotte het geslacht Van Tuyl van Serooskerken waarvan afstammelingen in de 17e eeuw eveneens heer of vrouwe van Slot Zuylen werden en dat tot de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn gebleven.

De lezing is op dinsdag 6 oktober om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De prijs is € 8 pp; met Museumkaart € 5 pp.

In het kader van de COVID-19 richtlijnen is er plek voor maximaal 15 personen. Wees er dus snel bij!