← Terug naar overzicht Geplaatst op: 13 februari 2020

Lezing – Het rampjaar 1672
De ontstaansgeschiedenis en gevolgen voor de Vechtstreek

In de Nederlandse geschiedenis bestaat een bekend gezegde: het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Het gaat dan over het jaar 1672, bekend als het rampjaar. In dit jaar werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aangevallen door Frankrijk, Engeland en de bisdommen Münster en Keulen. Grote paniek en door een woedende menigte werden veel bestuurders aan de kant gezet. De belangrijkste regent, Johan de Witt, werd gelyncht.

De Fransen rukten o.a. vanuit Utrecht over de Vecht op richting Amsterdam. Op de Noordzee viel de Engelse vloot de Nederlandse aan. Op het laatste moment werden de Fransen via de waterlinie tegengehouden en trokken de troepen zich terug. Op hun terugtocht werden overal alle kastelen en buitenplaatsen vernietigd, ook langs de Vecht. Het rampjaar heeft grote sporen achtergelaten in de Vechtstreek. Van het kasteel Nijenrode was bijvoorbeeld niet veel meer over dan een ruïne.  

Over de oorzaken en de gevolgen van deze oorlog voor de Vechtstreek is er op dinsdag 10 maart een lezing in het Vechtstreekmuseum. Wim Aerns, die verbonden is aan het museum, zal de lezing verzorgen. 

De lezing is op dinsdag 14 april 2020 om 20.00 uur in het Vechtstreekmuseum, Diependaalsedijk 19b te Maarssen. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. De prijs is € 8 per persoon; met Museumkaart € 5.

Deze lezing is helaas geannuleerd.

 

 

Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief