← Terug naar overzicht Geplaatst op: 26 januari 2016

‘Van alderley Gekoock’ langs de zegepralende Vecht

In 2015 was de expositie ‘Van alderley Gekoock’ langs de zegepralende Vecht’ te zien bij het Vechtstreekmuseum te Maarssen.

Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar een bloeiende periode uit de geschiedenis van de Vechtstreek. De vele kastelen en ridderhofstalderlyeden, die al eeuwen langs de Vecht stonden, kregen nieuwe buren. De succesvolle kooplieden uit Amsterdam, waaronder vele generaties Huydecoper, lieten er in de 17de eeuw en later, prachtige buitenplaatsen bouwen en brachten de zomers op hun lusthoven door. Tijdens hun verblijf werd er genoten van de prachtige natuur, spelevaren op de Vecht, jachtpartijen, theekransjes, maar ook van heerlijke, overvloedige maaltijden! Wat een gemiddelde zeventiende eeuwer op tafel toverde of voorgeschoteld kreeg, gaan we in deze tentoonstelling aan u laten zien. Ook pannen, potten, glazen, bestek, een rijk gedekte tafel, historische kookboeken zijn te bewonderen. Niet iedereen profiteerde van die welvaart, voor velen was het armoe troef.

De schilderijen met de pronkstillevens geven ons wel een goed beeld van wat er aan voeding te krijgen was. De overdaad aan etenswaren stond symbool voor de grote voorspoed, die een deel van de Nederlandse bevolking kende in de Gouden Eeuw. Na de 17de eeuw neemt de welvaart af. Hoewel er nog steeds lekker werd gegeten, zien we dat aan de titel van een populair kookboek dat in de 18de eeuw nog “De volmaakte Hollandse Keukenmeid” heette maar een eeuw later “De volmaakte en zuinige keukenmeid”.