← Terug naar overzicht Geplaatst op: 15 februari 2016

Expositie Verkade-album De Vecht

In het nathumb1jaar van 2015 was de expositie 100 jaar Verkade-album “De Vecht” van Jac. P. Thijsse te zien bij het Vechtstreekmuseum te Maarssen.

Wie kent ze niet? De plaatjes van Verkade. Als kind kon je niet wachten tot het papier van de ontbijtkoek af ging of de beschuitbus open. En dan meteen kijken of je het plaatje al had. De dubbele werden geruild en je was de koning te rijk als je een mooi album mocht kopen om de plaatjes in te doen. Ze moesten netjes ingeplakt worden, keurig recht. Prachtige albums met interessante en leerzame teksten en mooie, kleine aquarellen.

Vanaf 1906 maakte Jac. P. Thijsse in opdracht van Verkade de teksten voor de albums. Het begon met het album “De Lente”. De albums werden geïllustreerd door een aantal illustratoren die prachtige kleine aquarellen maakten. Het eerste album “De Lente” bevatte 144 van deze kleine kunstwerkjes. Na “De Lente” kwamen “De Zomer”, “De Herfst” en “De Winter”.