← Terug naar overzicht Geplaatst op: 31 juli 2018

Het Vechtstreekmuseum en Artfund Nijenrode presenteren een unieke duo tentoonstelling:

Nijenrode, inspiratiebron voor kunst. Geschiedenis van vijf eeuwen en meer.

Nijenrode is sinds zijn oprichting in de 13e eeuw belangrijk geweest in de Vechtstreek en heeft ook veel kunst en belangrijke bewoners gehad. Deze lange geschiedenis met een groot aantal kunstuitingen vormen de basis voor een tentoonstelling met als thema inspiratiebron voor de kunst.

In het Vechtstreekmuseum wordt de gehele benedenverdieping ingericht met de kunstcanon vanaf het begin tot 1946. Hierbij kan men onder andere impressies zien van de schilders van de Gouden Eeuw zoals Hondecoeter, Storck, Van der Heijden en Van Ruysdael en natuurlijk de rol van de vorige eigenaar, de internationale kunsthandelaar en -verzamelaar Jacques Goudstikker. Een uniek kunstwerk is een enorm geschilderd ‘kaasdoek’ dat Nijenrode laat zien in Tudor-stijl in 1899. De titel van deze tentoonstelling in het museum is NIJENRODE OP OOGHOOGTE.

Op Nijenrode zal daar in de diverse stijlkamers van het kasteel de ‘Verborgen Nijenrode kasteelcollectie’ deel van uit maken. Aldaar zullen ook in de tentoonstelling ‘Vecht-kunst in de open ruimte’ talrijke kunstschenkingen getoond worden vanaf 1946, de oprichtingsdatum van het N.O.I.B. en de voorloper van de huidige Nyenrode Business Universiteit.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling, die in het museum vanaf 8 september voor het publiek is geopend, wordt een uniek kunstboek uitgebracht. Bij aankoop hiervan (t.z.t. via deze website) heeft men ook recht op een rondleiding op Nijenrode met toegang tot het kasteel, dat normaal niet open is voor het publiek. Er worden dit jaar minimaal 11 weekenddagen beschikbaar gesteld voor deze rondleidingen, waarvoor naar verwachting landelijk veel belangstelling zal zijn. Het Vechtstreekmuseum zal hiervoor speciaal zes gidsen opleiden om de bezoekers te begeleiden en deskundige informatie te geven.