Educatie in het Vechtstreekmuseum

Educatie 2016 02 20 AHet Vechtstreekmuseum heeft in 2008 een educatieproject ontwikkeld over de buitenplaatsen aan de Vecht. Dit project is ondersteund door Landschap Erfgoed Utrecht en is geschikt voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. De kerncollectie van het museum gaat over de rijke historie van de Vecht en door deel te nemen aan dit project maken de leerlingen kennis met het culturele erfgoed uit hun leefomgeving. Dit project is niet statisch, maar wordt telkens aangepast aan de thema´s van de verschillende tentoonstellingen. Wij kunnen als museum dit project zelfstandig aan scholen aanbieden. Ook nemen we deel aan het Kunst- en Cultuurmenu dat  door Kunst Centraal ieder jaar wordt ontwikkeld om de jeugd van de Gemeente Stichtse Vecht te laten kennis maken met verschillende kunstvormen en culturele instellingen. Deze onderwijsondersteunende organisatie werkt samen met Landschap Erfgoed Utrecht. Zij krijgen de opdracht om in samenwerking met het museum het project aan te passen aan de lopende tentoonstelling. De scholen krijgen dit project dan digitaal aangeleverd.

Inhoud van ons project Buitenplaatsen aan de Vecht

Het museum beschikt over een aantal lesmanden, die een zeer leerkracht vriendelijke inhoud bevatten. Met een handleiding, veel plaatmateriaal, een film en een map vol opdrachten kan een leerkracht zo met zijn leerlingen aan de slag. Zo worden de leerlingen goed voorbereid op het bezoek aan het museum. In het museum worden, onder begeleiding van educatiemedewerkers, kleine groepjes leerlingen geïnformeerd over de Gouden Eeuw. Wij zijn ook in het bezit van ´historische´ kleding waarin een klein groepje kinderen gehuld kan worden. Deelname aan het project en een bezoek aan het museum kan aangevraagd worden bij rbeumerspol@gmail.com of via info@vechtstreekmuseum.nl

Het museumbezoek duurt twee uur, inclusief  de pauze. Het is mogelijk om op alle ochtenden van de week een bezoek te plannen. De lesmand kan tijdens de openingstijden van het museum worden opgehaald en mag drie weken worden uitgeleend. De kosten voor deelname aan het buitenplaatsenproject zijn € 2,50 per leerling, de begeleiders zijn gratis.

 

Meld uzelf aan voor de nieuwsbrief